Expo 2015 Milaan

Chocolatier Eveline Geerts is dit jaar gaan demonstreren op de Expo 2015 in Milaan.

Eveline was zeker niet aan haar proefstuk toe, in 2010 is ze gaan demonstreren op de Expo in Shanghai en in 2012 op de Expo in Zuid-Korea. Zij behoort tot de kleine groep Belgische (zelfstandige) ambachtelijke chocolatiers die hun kunsten hebben mogen tonen op alle drie de Expo’s. Behalve het maken van lekkere chocoladecreaties, is Eveline creatief aangelegd om met chocolade kunstwerken te maken.
Hieronder een persoonlijke impressie van Eveline vanuit Milaan.
Mijn eerste indruk van de Expo was magnifiek, mooi gezellig en een zeer goed bedachte avenue, beschut tegen regen en zon.
Daarna het Belgisch paviljoen, een pareltje. Achteraf gezien, en dit zeg ik echt niet omdat ik Belgisch ben, was het mooiste paviljoen, openlijk, warm, gezellig, actief, levendig, en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Onze chocolatcorner pronkte op een einde van de gang als een parel of zal ik zeggen, als een cacaovrucht. Mensen konden er niet langs kijken en we hebben er dan ook voor gezorgd dat ze verwend werden. Er werd al eens een koekje gedompeld in chocolade of ze konden wat tabletjes proeven, dit wat betreft hun smaak.
Aangaande hun zicht, geraakte ze niet uitgekeken op onze mooie sierstukken. Deze waren echter niet eenvoudig te maken vanwege de warmte. Maar een echt vakman of -vrouw, laat zich door zo’n klein ongemak niet uit het lood slaan en weldra kreeg ik het idee om een beetje te foetelen en een beetje harde kernen te gebruiken die dan wel tegen de hitte konden, op die manier kon ik als trotse Belg toch de sierstukken showen.
Met de siliconen vorm van onze kunstenaar heb ik ook gewerkt en ik heb er een lachend gezicht van gemaakt. Met alle respect voor de norse vormen van de kunstenaar, maar voor mij lag de uitdaging erin om er een eigen stuk van te maken, wat me trouwens goed gelukt is. De vormen waren een prima idee, als je ideeën uitgeput waren kon je hierop terug vallen. In mijn eigen chocolaterie-bonaparte maak ik ook sierstukken, ik vertrek vanuit verschillende werkmanieren, chocolade in vormen gieten en assembleren, maar ook vanuit kneedbare chocolade en andere technieken.
In ieder geval we amuseerden ons, hetzij met onze stukken, hetzij met de bezoekers. En als je jezelf gelukkig voelt dan straal je dat ook uit.Wat mij het meest bijgebleven is, is dat iedereen, ongeacht de nationaliteit, verwonderd was over de smaak van de chocolade. Dus vertelde ik er graag bij dat we werkten met origine chocolade. Zelfs de minister van Luxemburg deed een stapje terug toen hij de chocolade geproefd had en wilde het hele bord meenemen, zo zie je dat hooggeplaatste mensen ook humor hebben.
Logo Belgische Pavilion